Bureaucratie in de advocatuur?


  

  Home

  Brochure

  Reageren

  Handleiding

  Links

  

 

  

 

 Tunnelvisies en bekende Nederlanders

In aflevering 14 van het advocatenblad van vorig jaar, het jaar 2005, stond een artikel onder de titel “Botsende tunnelvisies” van de hand van “rechter Jan van der Does”. Het artikel handelde over een advocaat, Mr. Herbert Lans, die te pas en te onpas overal tunnelvisies meende te zien. De beveiligingsmensen, de politie, de officier van justitie, allemaal hadden zij in de ogen van Mr. Lans tunnelvisies. Mr. Lans was bovendien een bekende Nederlander, die zich graag liet uitnodigen bij televisieprogramma's, aldus het artikel.

Mr. Lans behartigde de belangen van twee Colombianen die verdacht werden van winkeldiefstal in Nederland. Het was heterdaad, dus dat zij het gedaan had en stond kennelijk vast. Mr. Lans haalde de Schiedammer Parkmoord erbij. Overal zag hij vooringenomenheid.

Diezelfde week was er een praatprogramma over de kwaliteit van de rechtspraak. Mr. Lans nam als deskundige aan het programma deel. Hij sprak over afnemend vertrouwen in de rechtspraak en over partijdigheid van de rechters, wat ook een stukje kwaliteit was. Hij kon het zijn cliënten niet meer uitleggen, zo zei Mr. Lans.

Laten wij eens kijken op de pagina van de website van de Orde van Advocaten, waarbij wij alle advocaten kunnen opzoeken. Er bestaat geen advocaat met de naam Herbert Lans. De naam “Herbert Lans” is een gefingeerde naam, zoals ook de naam “Anna de Jong” dat is. Ook de naam “rechter Jan van der Does” is een gefingeerde naam.

Daarbij rijzen weer nieuwe vragen. Is Mr. Herbert Lans echt een advocaat? Is rechter Jan van der Does echt een rechter? En dan de meest brandende vraag: zijn de rechters, waarvan de kwaliteit in de ogen van Mr. Herbert Lans zo slecht was, echt wel rechters? Ging het programma waar Mr. Lans aan deelnam echt wel over de kwaliteit van de rechtspraak?

Klik hier en oordeel zelf.

23 januari 2005