Bureaucratie in de advocatuur?


  

  Home

  Dossiers

  Links

  

 

  

 

 


Kippenhok, vissenkom of dierentuin?

Held of zot van de rechtsstaat aflevering 3

In aflevering 14 van het Advocatenblad van 2008 staat op bladzijde 590 een artikel van een schrijfster Eva Maria Staal met de titel "Vissenkom". Waarom vissenkom en niet kippenhok? Waarom zou er kippenhok in plaats van vissenkom boven moeten staan? Dat heeft te maken met het bestaan van een pikorde die binnen de advocatuur bestaat en een steeds grotere rol gaat spelen. Wie meer wil weten over pikordes en wat een kippenhok daarmee te maken heeft, kan eens hier en hier kijken.

In navolging van Willem Bekkers begint zij met een verwijzing naar een collega die, anders dan in de dekenrede van Bekkers, weliswaar een Nederlander was, maar wel een die voor zaken in Tsjetsjenië was. Terwijl die collega luisterde naar de minister van defensie, werd de deur van diens werkkamer ingetrapt. Binnen enkele seconden was de ruimte gevuld met plunderende politiemensen. Later bleek dat een voormalig bokskampioen met hulp van de politie een coup had gepleegd, doch zij trokken zich terug op verzoek van de Russen die dreigden het leger op hen af te sturen, aldus, samengevat, het begin van het artikel van Eva Maria Staal.

Eva Maria Staal vergeleek de advocatuur of het jaarcongres, indirect met een vissenkom. Eerder, in een speciale aflevering van het Advocatenblad uit 2005 had Mr. René van de Klashorst de advocatuur vergeleken met een dierentuin. Voorzover bekend is de advocatuur nog niet eerder in enige publicatie vergeleken met een kippenhok.

Waarom staat er boven het artikel "Vissenkom" en geen "Kippenhok"? Omdat mores en jargon van balieleden haar vreemd zijn, had Eva Maria Staal een vriend meegenomen die "de Zuidas net zo vaak bezoekt als zijn stamkroeg". Hier begint het al. Zij dachten dat zij tussen allemaal mensen uit de Zuidas terecht zouden komen. Het beeld dat zij van de advocatuur hadden berustte op een beperkt segment van de advocatuur, namelijk die advocaten die op de Zuidas werkzaam zijn. De vriend spiedde nog de parkeergarage af naar Jaguars of Saabs (?) maar hij vond slechts één Jaguar en het is nog maar zeer de vraag of die ene Jaguar van een advocaat was. Voor zover er binnen die categorie van advocaten een pikorde bestaat, zal die misschien nog niet zodanige vormen aannemen dat dat op zich al een reden is om als naam van het artikel "Vissenkom" te vervangen door "Kippenhok". De advocatuur bestaat echter uit meer dan alleen de advocaten die werkzaam zijn op de Zuidas.

Op blad 592, het laatste blad van het artikel, schrijft Eva Maria Staal dat zij verhuizen naar een andere locatie om een sessie bij de wonen met de titel "Beroepsethiek onder druk van commerciële prestatie", waar advocaat Pim de Vos stelt: "Een advocaat moet een dienaar van de rechtsstaat zijn".

27 december 2008