Bureaucratie in de advocatuur?


  

  Home

  Dossiers

  Links

  

 

  

 

 

 

|

Demonstratie tegen kostendekkende griffierechten was groot succes

Het kabinet wil dat de toegang tot de rechter voortaan betaald wordt door degenen die daar gebruik van maken. Daartoe zullen de griffierechten worden verveelvoudigd, met als gevolg dat gelijk krijgen bij de rechter veel meer dan nu al het geval is een kwestie van geld gaat worden. Dit kan een aantasting van de rechtsstaat betekenen.

De demonstratie die hiertegen op 14 september 2011 op het Plein in den Haag plaatsvond, was een groot succes. Vooraf had de Orde van advocaten, die de demonstratie organiseerde, alleen advocaten opgeroepen om in toga te demonstreren. Als de oproep van de Orde van advocaten volledig weerklank had gevonden, hadden derhalve alleen advocaten in toga aan de demonstratie deelgenomen. In dat geval had de indruk kunnen ontstaan dat de advocaten alleen voor hun eigen belang en niet voor het belang van de rechtzoekenden kwamen. Landelijk deken Jan Loorbach dacht hier anders over. "Wij zouden hier voor ons zelf zijn als wij hier in burger stonden, want dan ging het om onze eigen belangen" zo zei Loorbach.


 "Wij zouden hier voor ons zelf zijn als wij hier in burger stonden, want dan ging het om onze eigen belangen", aldusi Loorbach.


Belangrijker dan of Loorbach hierin gelijk had of niet, is dat het Plein vol was met deelnemers en dat daartoe zowel advocaten in toga als deelnemers in burger behoorden.

 

 

Behalve advocaten in toga en deelnemers in burger waren er ook nog enkele deelnemers in SP-tenue. Zij deelden folders uit, die u hier kunt downloaden Loorbach zei dat wij hier waren voor burgers die ooit een rechter nodig zullen hebben en hij noemde daarbij de hardwerkende Nederlanders van Mark, de Henk en Ingrids van weer een andere politieke partij, kwetsbare mensen, werkend of niet en gemarginaliseerde mensen. Aan de advocatuur is het belang toevertrouwd van allen, sterken en zwakken, aldus Loorbach en, zo legde Loorbach uit, voor hen allen is het vitaal dat zij er gerust op kunnen zijn dat zij bij de rechter terecht kunnen als ooit bij hen ooit de juridische nood bij hen aan de man komt. Zij moeten er gerust op kunnen zijn dat zij aan hun recht kunnen komen. Het waarborgen van dat gevoel van veiligheid is een kerntaak van de overheid, zo legde Loorbach uit, waarmee hij verwees naar de nieuwe titel "minister van veiligheid en justitie, die Opstelten draagt. Daaraan voorbijgaan is miskennen van wat een rechtsstaat betekent, van waarom aan de regering de rechtsstaat is toevertrouwd, zo legde Loorbach uit. Zonder die veiligheid dreigt eigenrichting en ongedisciplineerd en gedemoraliseerd maatschappelijk gedrag. Wat moet een burger denken die door de rechter is veroordeeld omdat hij het griffierecht niet kon betalen?

Na Loorbach kwam Alexander Pechtold van D66 aan het woord.

Inmiddels is het plan van de baan, nu het kabinet Rutte is gevallen. Mede dankzij deze demonstratie ontbrak buiten de coalitie iedere steun voor dit plan.

Download het wetsvoorstel

Download het standpunt van de Raad voor de Rechtspraak

Download het advies van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak

Wet voor kostendekkende griffierechten - recht.nl

Orde tegen kostendekkend griffierecht - Nederlandse Orde van Advocaten

Consultatie wetsvoorstel kostendekkende griffierechten - Plein+

NOB-commentaar consultatie wetsvoorstel kostendekkende griffierechten

8 oktober 2011/7 mei 2012